Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ide do tuhého: zborí Nemcov euroval?

.martin Hanus .názory

Dva dni pred hlasovaním o rozšírenom eurovale (EFSF) rastie v Nemecku napätie. Je síce takmer stopercentné, že vo štvrtok ho koaliční aj opoziční poslanci bundestagu schvália presvedčivou väčšinou. Ale čo sa bude diať po hlasovaní, nie je jasné už nikomu. Viac v mojom Nemeckom diári.

Vo štvrtok bude pre Nemecko, Európu a obzvlášť aj pre Richarda Sulíka a Radičovej vládu zaujímavá iná informácia: zahlasuje za euroval takzvaná Kanzlermehrheit, teda koaličná väčšina poslancov CDU/CSU a FDP, od ktorej je závislá Merkelovej vláda? Alebo sa dve desiatky kresťanských demokratov a liberálov utrhnú z reťaze?
Pri čítaní nemeckej tlače posledných dní sa zdalo, že viacerí váhavci, ktorí začiatkom septembra signalizovali, že za euroval nezahlasujú, sa napokon dali presvedčiť. Lenže stať sa môže ešte čokoľvek: politici liberálnej FDP, ktorej vedenie dosiaľ jasne stálo na pozícii eurovalu, vyšli práve s podozrením, že minister financií Wolfgang Schäuble v tichosti pripravuje ďalšie radikálne zmeny na eurovale. A preto hrozia bojkotom. Finančný expert liberálov Hermann Otto Solms sa natvrdo vyjadril, že FDP odmietne vo štvrtok euroval, „pokiaľ nemecký minister financií nedá jasne najavo, že žiaden pákový efekt (Hebelwirkung) sa nezrealizuje“. O čo ide: Schäuble (a nielen on) sa obáva, že práve schvaľovaný euroval s kapacitou 440 miliárd nebude pri nových problémoch zďaleka stačiť. Preto sa podľa nemeckých novín pracuje na novom pláne, oproti ktorému sú hádky okolo súčasného eurovalu dobré iba tak ako rozprávka na dobrú noc. Nový plán vraj predpokladá, že EFSF získa čoskoro bankovú licenciu a Európska centrálna banka mu proti všetkým dosiaľ mysliteľným predstavám umožní, aby „neobmedzene skupoval dlhopisy nadmerne zadĺžených krajín“ (Die Welt). Nemecko by tak ručilo za záväzky nie teraz plánovanými 211 miliardami eur, ale mnohonásobkom tejto sumy.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite