Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

SaS má spojenca – šéfa nemeckej Bundesbanky

.martin Hanus .názory

V Nemeckom diári opäť o najdôležitejšej téme týchto týždňov: tentoraz o tom, ako vidia euroval a správanie Európskej centrálnej banky najvrchnejší nemeckí bankári.

Vystúpenie Jensa Weidmanna, šéfa Centrálnej banky (Bundesbank), pred rozpočtovým výborom parlamentu bolo včera mediálnou udalosťou dňa. Najostrejšie to glosoval liberálny denník Die Süddeutsche Zeitung, podľa ktorého Weidmann nasadil „konfrontačný kurz voči kancelárke“. Weidmann bol pritom len donedávna ekonomickým poradcom Angely Merkelovej, ktorá ho vyslala do čela Bundesbanky. Denník zdôrazňuje, že šéfbankár však tentoraz odhodil zábrany a neobvykle otvorene kritizoval reformu dočasného eurovalu (áno, presne tú reformu eurovalu, na ktorej sa pred našimi zrakmi rozpadá Radičovej koalícia). Jeden z citátov: „Tieto rozhodnutia (Weidmann má na mysli júlový summit lídrov eurozóny, kde sa dohodlo navýšenie a reforma eurovalu – pozn. mh) sú ďalším veľkým krokom na ceste k spoločnému ručeniu a k nižšiemu tlaku na disciplínu prostredníctvom kapitálových trhov bez toho, aby sa zároveň citeľne zvýšili kontrolné a vplyvové možnosti na národné finančné politiky.“
Ak to preložíme do zrozumiteľnejšej slovenčiny, Weidmann tvrdí, že navýšený euroval nakazí dlhmi zdravšie krajiny a súčasne zníži tlak na nevyhnutné reformy v postihnutých štátoch. Alebo ešte inak: Nemci budú mastne platiť namiesto toho, aby ostatní šetrili.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite