Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Spartakus: Krv a kozy

.lukáš Krivošík .názory

Médiá priniesli správu, že v nedeľu podľahol rakovine hlavný hrdina seriálu Spartakus, Andy Whitfield. Je to smutné. Ten seriál som si len prednedávnom veľmi obľúbil.

Lukáš Krivošík

Keď som prvýkrát videl epizódu zo seriálu Spartakus: Krv a piesok, v prvom momente som si pomyslel, že televízna zábava dosiahla nové dno. Vyzeralo to ako bezmyšlienkovitý mix ľahkej erotiky a krvavého násilia, ktorému by sa skôr hodil podnázov „Krv a kozy“. S nostalgiou som si spomenul na klasického Spartaka v podaní Kirka Douglasa, z filmu, ktorý v roku 1960 nakrútil Stanley Kubrick. Ale vytrval som. A neľutujem. Každá doba si zrejme žiada iné stvárnenie veľkolepého epického príbehu gladiátora, ktorý v 1. storočí pred Kristom viedol vzburu otrokov proti pyšnému Rímu.

Seriál si ma získal. Medzi tými toľko kritizovanými násilnými a erotickými scénami sa totiž nachádza celkom inteligentná zápletka. Jednotlivé epizódy sú dobre vypointované a celý dej prvej série smeruje ku grandióznemu vyústeniu v podobe masakru domu lanistu Batiata, ktorým sa začala legendárna revolta otrokov. Keďže predstaviteľovi hlavného hrdinu bolo diagnostikované rakovinové ochorenie, po skončení prvej série vznikol najskôr prequel s názvom Bohovia arén. A v pokračovaní už stvárni Spartaka iný herec. Ale o inom som chcel...

Zmenili sa ľudia k lepšiemu?

Spartakus, Rím, Tudorovci, Borgiovci... v poslednej dobe je televízia plná seriálov, ktoré stavajú na historických témach. Avšak tie príbehy nechcú vzdelávať divákov v dejepise. Toto nie sú Dobrodružstvá mladého Indianu Jonesa, ktorý v každej epizóde stretne nejakú významnú postavu zo začiatku 20. storočia a vezme si od nej morálne poučenie do života. Tieto seriály sú iné.

Do výpravných kulís je tu väčšinou zabalené rozprávanie o osobnej ctižiadosti a prešpekulovaných intrigách, v ktorých ide predovšetkým o moc, slávu, sex a bohatstvo. Natíska sa otázka, či sa svet za dvetisíc rokov vôbec nezmenil a stále ide o to isté. Alebo si tvorcovia televíznych seriálov vyberajú akurát poklesnuté epochy, aby si do nich mohli premietať naše súčasné, cynické pohľady na politiku a spoločnosť?

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite