Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Odišiel väzeň svedomia

.marek Vagovič .názory

Minulý týždeň zomrel Karol Noskovič. Bývalý politický väzeň, ktorý zažil v Leopoldove peklo. Napriek tomu ho komunisti nezlomili.

Marek Vagovič

Ako novinára ma popri bežných kauzách, ktoré sa týkajú politiky, biznisu či justície, zaujíma najmä holokaust a zločiny komunizmu. Preto vždy, keď mám čas, vyhľadám ľudí, ktorí na vlastnej koži zažili zverstvá jednej či druhej totality. A potom sa hodnú chvíľu spamätávam z toho, čo som počul.

Pred dvoma rokmi bolo 20. výročie nežnej revolúcie. Už dlho ma hnevalo, že bývalí politickí väzni, ktorí trpeli v Ilave, Leopoldove či Jáchymove, majú napriek zmene režimu nižšie dôchodky ako bývalí príslušníci ŠtB, z ktorých mnohí sa na týraní ľudí ako Noskovič osobne podieľali.

Preto som sa rozhodol, že o tom napíšem a oslovil som Karola Noskoviča. Jeho smutný príbeh sa začal v roku 1951, v tom čase mal krátko pred maturitou. Keď sa raz večer Noskovič vracal z kina domov, zatkli ho dvaja eštebáci. „Dali mi na ruky putá, priviazali ma o stoličku, opreli pištoľ o hlavu a pýtali sa na údajnú protištátnu činnosť.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite