Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Všetka česť Schröderovi

.marína Gálisová .názory

Bývalý nemecký kancelár Gerhard Schröder nie je politická ľahká váha. Preto sa dá predpokladať, že vie vážiť slová. A keď hovorí o nutnosti vytvoriť Spojené štáty európske, iste to myslí vážne.

Marína Gálisová

Interview pre časopis Der Spiegel, v ktorom vyslovil svoje pevné presvedčenie, že Európska únia potrebuje spoločnú fiskálnu, ekonomickú a sociálnu politiku, poskytol exkancelár (sociálny demokrat, ktorý šéfoval Nemecku v období rokov 1998 až 2005) krátko po tom, čo o spoločnej eurovláde nadšene hovorili francúzsky prezident Nicolas Sarkozy a súčasná nemecká kancelárka Angela Merkel po spoločnom „krízovom summite“. Sarkozy a Merkelová sa zhodli, že základy európskej vlády boli položené práve na tomto summite. Neprešlo veľa týždňov, a Gerhard Schröder vyjadril to, čo oni ešte balili do vyhýbavosti, úplne bez servítky: „Budeme sa musieť vzdať národnej suverenity.“ Ako si to presnejšie predstavuje?

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite