Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Deutschland hat den Superstar. Richard Sulík

.martin Hanus .názory

Opäť sme tu s Nemeckým diárom a otázkami: Stane sa raz Richard Sulík nemeckým kancelárom? Prečo je Angela Merkelová taká opatrná a nudná? A prečo Nemci, ktorí stratili dôveru v euro a EÚ, nevolia euroskeptických populistov a ďalej sa držia tradičných strán?

Autor týchto riadkov si pred minulými voľbami v českých Lidovkách nasypal popol na hlavu za to, že úplne podcenil potenciál novo založenej Sulíkovej strany a položartom dodal, že v prípade tohto pána je ťažké tipovať, či sa raz nestane ministrom financií, premiérom či prezidentom. Medzičasom sa stal Sulík predsedom parlamentu a nemeckí čitatelia denníka Die Welt, ktorý s ním minulý piatok priniesol rozsiahly rozhovor, by ho podľa reakcií najradšej zvolili za kancelára. K tomuto rozhovoru sa vraciame s odstupom aj z dôvodu, že naše denníky, ktoré majú inak svojich politikov často za provinčných tĺkov, Sulíkove vystúpenie odignorovali. Ešte raz: Predseda parlamentu - nech je, aký chce - vstúpi na veľkom pódiu do najvýznamnejšej diskusie súčasnosti (euroval, euro, Grécko...) priamo v najvýznamnejšej európskej krajine, ale tu doma to nestojí ani za zmienku. Pretože náš svet sa točí okolo Ščurku a budovy daňovákov, všakže...
Kto je tu vlastne provinčný?
Pritom v nemeckej tlači sa aj po rozhovore so Sulíkom píše o Fínsku a Slovensku ako o malých, ale dôležitých krajinách, ktoré môžu zvrátiť krehké dohody o gréckej pôžičke či eurovaloch. Sulík nepovedal nič, čo by sme doma od neho nepočuli alebo nečítali – len v tej nemčine, v ktorej hovoria vrcholní politici zväčša opatrné frázy, to znelo akosi vzrušujúco.
Pre Die Welt zopakoval, prečo by nechal Grékov zbankrotovať. A treba uznať, že lídrovi SaS sa rozhovor nadmieru podaril: hovoril jasne („Keby Gréci pred rokom a pol zbankrotovali, mali by to najhoršie za sebou“), šermoval číslami (Gréci len od januára do júla vykopali ďalšiu 15-miliardovú sekeru v rozpočte), bol duchaplne vtipný („Dnešné štáty eurozóny postupujú tak, ako keby chceli zahasiť oheň ventilátorom“), sulíkovsky populistický („Nevidím dôvod, prečo by mal taliansky poslanec zarábať mesačne 15 tisíc eur“ a „Nezachraňujeme Grékov, ale zisky nemeckých a francúzskych bánk“), občas trochu zavádzal (keď ľahkosť riešenia dnešnej krízy porovnával s bankrotmi miest v USA) a, samozrejme, hýril typickým sebavedomím („Urobím všetko pre to, aby som príslušné zákony v parlamente potopil“).
Skrátka chlapík so zdravým rozumom, ktorý bez obalu pomenúva problémy a ide proti múru.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite