Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Illah

.juraj Kušnierik .názory

V najbližšom .týždni bude rozhovor s holandskou fotografkou Illou van Oijen, ktorá od roku 2006 žije na Slovensku, fotografuje a robí veľa zaujímavých vecí.

Juraj Kušnierik

Ak žijete v bratislavskom Starom meste, alebo v Košiciach a aspoň trochu sa zaujímate o fotografiu a problematiku verejného priestoru miest, tak je veľká pravdepodobnosť, že Illu van Oijen poznáte. Mladá žena plná nápadov a energie, hovoriaca po slovensky s holandským prízvukom a intonáciou. Spolu s Andrejom Bánom sme sa s Illou stretli v kaviarni Next Apache a rozprávali sme sa o jej hipisácko-sufistickom detstve, o tom ako sa rozhodla že nechce byť fotografkou a o tom, ako sa ňou predsa len stala, o rozdielnom vnímaní verejného priestoru v Holandsku a na Slovensku. A o všeličom inom.
Tu je len malý úryvok:
.ako si sa sem dostala?
Mala som vtedy frajera Holanďana, ktorý raz prišiel domov z pracovnej  cesty v Prahe s tým, že niekto mu povedal, že môže pracovať v Bratislave. To by bolo super, pôjdem s tebou! – ja na to. Tak sme sem prišli. Ale náš vzťah sa o rok skončil a on odišiel. Začala som študovať fotografiu u Ľuba Stacha na VŠVU. Páčilo sa mi, že veľa cestuje so študentmi po Slovensku. Bolo to super. Prišla som do školy a Ľubo povedal: o dva týždne ideme všetci na deväť dní na východ.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite