Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Sedemdesiatka Jula Satinského

.juraj Kušnierik .názory

Dvadsiateho augusta 1941 sa narodil Július Satinský. Hoci 29. decembra 2002 zomrel, zdá sa nám, ako keby nikdy neodišiel.

Juraj Kušnierik

Minulý týždeň som absolvoval niekoľko stretnutí s ľuďmi, ktorí boli Julovi najbližší. Keď v jednej z bratislavských kaviarní začal o svojom priateľovi a celoživotnom spolupracovníkovi rozprávať Milan Lasica, jeho tvár sa rozžiarila. "Vždy keď si na Jula spomeniem - a to je každý deň - tak sa buď usmievam, alebo sa nahlas rozosmejem," hovoril a hneď si spomenul na niekoľko Julových pamätných výrokov a historiek.
Na druhý deň som sa v inej kaviarni stretol s Julovou dcérou Luciou. Rozprávali sme sa skoro hodinu o "tatovi", ktorý jej určite veľmi chýba. Napriek tomu sme sa veľa smiali - nerozprávala vtipy, len si spomínala na otca. Lucia dáva dokopy Julovu bohatú literárnu pozostalosť a tak som sa jej opýtal, aký je to pocit čítať denníky a listy blízkeho človeka, ktorý tu už nie je. "Je to zvláštny pocit, ale veľmi radostný," odpovedala so širokým úsmevom Lucia.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite