Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prečo vlastne Radičová nepadla?

.martin Hanus .názory

Vyzerá to trochu nelogicky: oproti minulej decembrovej voľbe, v ktorej Dobroslav Trnka neprešiel len o vlas, sa zmenil len fakt, že vládni poslanci hlasovali pod omnoho menším tlakom. No Trnka získal len 70 hlasov a vláda Ivety Radičovej s prehľadom prežila. Ako je to možné? A mali by sme nabudúce voliť genprokurátora v priamej voľbe?

Najskôr menšia zastávka u Roberta Fica. Tento pán kedysi vyhlasoval, že Slovensko nie je právny štát a vydával rôzne brožúrky, ktorými zvyšoval právne vedomie ľudí. Ale keď sa dostal v roku 2006 k moci, na žiadnom poli nezanechal takú spúšť ako na poli právneho štátu. Dopustil, aby sa stal zo Štefana Harabina - človeka, ktorý sa nikdy nemal stať ani len vrátnikom na okresnom súde - najskôr minister spravodlivosti a potom predseda Najvyššieho súdu. No a aby sa Slovensko z právneho suterénu neodrazilo ani o milimeter, celý jeho Smer sa teraz postavil za Dobroslava Trnku. Hoci ten by mal byť ako generálny prokurátor po svojom nedávnom televíznom prejave pre každú, čo i len trochu príčetnú societu, ako absolútne neprijateľný. Lenže JUDr. Fico stavil na dvojicu Trnka-Kočner, pretože tak velili jeho mocenské inštinkty.
Fico miluje moc, miluje politický zápas s protivníkom, azda úprimne miluje aj masu svojich voličov, ale táto krajina ako taká mu je ukradnutá.   


A teraz priamo k voľbe: teoreticky je stále možné, že pár koaličných poslancov tajne volilo Trnku, kým pár opozičných poslancov mu ho nedalo (napríklad z pragmatickej obavy, že v prípade predčasných volieb by sa nedostali do parlamentu). Ale pravdepodobnejšia bude asi verzia, že žiadna päť až šesťčlenná skupinka vládnych poslancov sa tentoraz neutrhla. Hoci na
prvý pohľad sa utrhnúť mohla: nikto nikoho nenútil chodiť hlasovať vo dvojiciach a navzájom si ukazovať lístky, nekonalo sa žiadne hromadné fotenie ani nič podobné.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite