Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Trikrát: Nemci v Bratislave, zaťatý Mikloš a Kmotríkov Cupaník

.martin Hanus .názory

Po dlhej pauze sa vraciame s rubrikou Trikrát na okraj: tentoraz o bratislavskom ťažení Uwe Kruppeho, bláznivom pokračovaní vojny Mikloš-Radičová a o obnovení sanatória Koch.

Prečo hrajú nemeckí hokejisti v Bratislave tak dobre? Pátranie po analytických rozboroch v nemeckých novinách je márna práca, keďže samotných Nemcov dvíha hokej zo stoličiek asi tak, ako Slovákov hádzaná. Nič pre masy, skôr pre fajnšmekrov. Keď pred dvomi týždňami zvíťazili vo finále tamojšej prvej ligy berlínski Eisbären (Ľadové medvede), venovali tomu pozornosť vari len ligoví hráči a ich rodinní príslušníci - Berlínčanov dlhodobo omnoho viac vzrušoval ľadový medveď Knut z ich mestskej zoo.    
Jednoducho aj napriek tomu, že sa ich hokejisti pred domácimi tribúnami dostali vlani -  po vyše polstoročí! - medzi štyroch najlepších (v boji o bronz podľahli tesne Švédom), ostávajú Nemci národom futbalových fanatikov.
Ale späť k pôvodnej otázke: prečo hrajú nemeckí hráči posledné dva roky - napriek všeobecnému nezáujmu o hokej - zrazu tak dobre? Na MS 2009 vo Švajčiarsku úplne pohoreli, keď prehrali aj s Dánmi, Rakúšanmi či Francúzmi. Ale odvtedy akoby sa v mužstve Uweho Kruppa stalo niečo zázračné. Frankfurter Allgemeine Zeitung to vysvetľuje nasledovne: dnešné úspechy sú vraj dôsledkom blamáže zo Švajčiarska, ktorá prinútila trénera Kruppeho celkom zmeniť stratégiu. Krupp si vraj vtedy povedal, že pri zostavovaní reprezentačnej súpisky nebude brať ohľad na vrcholiacu ligovú play off. Preto sa napríklad do kádra nedostalo viacero hokejistov, ktorí hrali za prvé dva najlepšie tímy tejto sezóny (Berlín, Wolfsburg).

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite