Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Čas vyvesiť vlajku

.lukáš Krivošík .názory

S blížiacimi sa majstrovstvami sveta v hokeji stúpa počet áut v uliciach so slovenskými vlajočkami. Ľudia držia svojej krajine palce a pre vlastenectvo sa vďaka športu oduševňujú aj mladí, pre ktorých inak ide o starinu. Mimoriadne sympatické je však pozorovať, že slovenské vlajky vyvesili aj niektorí majitelia ázijských obchodov a reštaurácií.

Lukáš Krivošík

Neviditeľná menšina


Vietnamci sú moja obľúbená národnostná menšina. Sú to moderní metoikovia. Asi polku týždňa zvyknem obedovať v jednom vietnamsko-slovenskom bistre a tých ľudí mám veľmi rád. Sú milí, snaživí a usmievajú sa na vás. Na rozdiel od niektorých iných menšín sa Vietnamci nesťažujú na domnelý rasizmus a majú snahu sa s vami dorozumieť po slovensky. Nebedákajú, že im nikto nepridelil prácu, miesto toho makajú vo svojich reštauráciách alebo obchodíkoch. Ich deti nerozprávajú, že ich segregujeme pri vzdelávaní, miesto toho excelujú v našich školách a dostávajú sa na prestížne univerzitné odbory, prekonávajúc domorodcov. 


Ak si nájdu slovenských partnerov, ich deti a vnúčatá už na prvý pohľad nebudú ľahko odlíšiteľné od bielej väčšiny. Koniec koncov, kto by povedal napríklad o Erice Ocampo alebo Nicole Scherzinger len na základe ich výzoru, že majú ázijských predkov?
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite