Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Einar Örn z Reykjavíku

.juraj Kušnierik .názory

"Nechceli sme nahrať platňu len pre peniaze," hovorí Einar Örn o tom, prečo kapela Sugarcubes, ktorú spolu s Björk založil, existovala len 6 rokov.

Juraj Kušnierik

Stretnutia s Einarom Örnom som sa obával. Jednak to je legenda: hral v kapelách Purkurr Pilnik, K.U.K.L. a Sugarcubes, spolupracoval s Damonom Albarnom, v súčasnosti má divokú a surealistickú elektronickú kapelu Ghostigital a ešte okrem toho je člen reykjavíckeho mestského zastupiteľstva za Najlepšiu stranu (Besti Flokkurin). A párkrát som ho videl na pódiu práve s tým Ghostigitalom a pôsobil na mňa ako mierne hysterický, bláznivý, sarkastický a neveľmi komunikatívny človek.
Do kaviarne Hressó na Austurstraeti v centre Reykjavíku však prišiel plachý, nenápadný, ticho (a islandsky šušlavo) rozprávajúci muž s náušnicou v uchu, dal si čokoládový koláč a presso, pozorne počúval moje otázky a potom na ne trpezlivo odpovedal. Časť z nášho rozhovoru nájdete v papierovom .týždni v rubrike Na ceste, viac z jeho rozprávania o islandskej hudobnej erupcii bude v mojej knihe, ktorá by mala vyjsť v najbližších mesiacoch vo vydavateľstve Artforum.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite