Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nebezpečná diaľnica

.tatiana Kratochvílová .názory

Nedávno prebehla tlačou informácia, ktorá porovnáva dopravnú nehodovosť na diaľnici D1 v úseku medzi Bratislavou a Trnavou.

Medziročne tu klesol počet dopravných nehôd ale vzrástol počet usmrtených osôb. Toto porovnanie súvisí s rozšírením diaľnice z dvoch jazdných pruhov na tri – na úkor odstavného pruhu.

V tejto súvislosti som si pozrela vyjadrenia rôznych osôb, k samotnej úprave diaľnice pred aj po jej realizácii. Až na malé výnimky, sa väčšina vtedy úradujúcich odborníkov k zrušeniu odstavného pásu vyjadruje pozitívne. Podľa vyjadrení vtedajšieho ministra vnútra, riaditeľa Národnej diaľničnej spoločnosti a viacerých bezpečnostných expertov bude táto úprava bezpečná a pomôže zvýšiť priepustnosť na tomto úseku, objavilo sa aj cynické - vyskúšame to, ako to bude fungovať.

V čase, keď vláda rozhodla o okamžitom riešení problému priepustnosti tohto úseku tým, že zrušila odstavný pruh už diaľnica potrebovala rozšírenie. Rozhodla, že sa jej rozšírenie urobí zo základného bezpečnostného prvku diaľnice, to totiž odstavný pruh je.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite