Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Socha, okrášľovači a kunsthistorici

.juraj Kušnierik .názory

V pondelok, 21. marca bola v Artfore diskusia na tému Socha vo verejnom priestore v Bratislave. Prekvapila ma.

Juraj Kušnierik

Tú diskusiu som moderoval. Pozorne som počúval, čo (a aj ako) v nej zaznelo a musím povedať, že som domov odchádzal s rozporuplnými pocitmi.
V prvom rade ma prekvapil obrovský záujem o túto tému. Artforum bolo preplnené a tesne pred začiatkom debaty v ňom bolo napäté ticho. Veľakrát som tam uvádzal či moderoval prezentácie, čítačky a debaty, ale doteraz som to nezažil.
Prekvapil ma tiež Okrášľovací spolok, ktorý túto debatu inicioval, no okrem svojho zástupcu, historika Maroša Mačuhu k nej pozval ľudí, známych svojimi kritickými postojmi k postaveniu repliky zbúranej sochy Márie Terézie na terajšom Štúrovom námestí. Klobúk dole za odvahu!
Hoci oficiálnou témou debaty bola "Socha vo verejnom priestore v Bratislave", od začiatku bolo jasné, že ide o prezentáciu projektu Okrášľovacieho spolku a jeho najviditeľnejšieho, vlastne jediného známeho projektu repliky sochy našej veľkej a dôležitej panovníčky. Všetci vedeli, že o tom bude reč, tak neviem prečo sa bolo treba skrývať za všeobecne znejúcu tému.
Sochy. Bratislava a vlastne celá naša krajina je na moderné sochy nesmierne chudobná. V Bratislave máme moderný a zaujímavý pamätník holokaustu a okrem neho už len Čumila, Paparazziho, Napoleona, Skejtbordistku či Schöne Náciho. Teda s výnimkou toho pamätníka samé gýče. A neustále presúvaného Leva a Štefánika a najnovšie aj mini-Masaryka.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite