Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Sudca Najvyššieho súdu podozrivý z korupcie

.marek Vagovič .názory

Polícia v utorok odhalila tri veľké ryby v prostredí justície. Do úplatkárskej aféry je podľa informácií .týždňa zapletený sudca Najvyššieho súdu SR Štefan Michálik, prokurátor Michal Barila a advokát Ladislav Ščury.

Marek Vagovič

Úrad boja proti korupcii obvinil 15. marca 2011 podnikateľov Ľuboša K., Jozefa K., Petra J. a advokáta Ladislava Ščuryho z podplácania. Za prijímanie úplatku polícia stíha aj prokurátora Michala Barilu, ktorý mal po dohode s obvinenými vybaviť prepustenie Ľuboša K. z väzby. Podľa vyšetrovateľov to mal zariadiť sudca Najvyššieho súdu Štefan Michálik, ktorý je okrem korupcie podozrivý aj zo zneužívania právomocí verejného činiteľa.

Chráni ho však imunita, takže ak by ho chcela polícia obviniť, musí požiadať prokuratúru, aby sa s návrhom na zbavenie imunity obrátila na Ústavný súd. Zatiaľ tak neurobila, vyhodnocuje dôkazy – Michálik je tak momentálne len v pozícii svedka.  

.za milión z väzby von

Polícia na prípade intenzívne pracovala osem mesiacov, trestné stíhanie začala mesiac po parlamentných voľbách 2010. Ľuboš K., ktorý sedel v nitrianskej väznici pre trestný čin podvodu, požiadal vlani v júli Jozefa K., aby mu za 30-tisíc eur (vyše 900-tisíc korún) na Najvyššom súde vybavil prepustenie z väzby. Jozef K. sa následne stretol s advokátom Ladislavom Ščurym, ktorému podľa polície odovzdal obálku s úplatkom. Ščury a Peter J. potom peniaze odniesli prokurátorovi Michalovi Barilovi.

Barila sa vzápätí stretol so sudcom Štefanom Michálikom, ktorý o niekoľko dní rozhodol o prepustení Ľuboša K. z väzby. Dôkazom, že všetko bolo dohodnuté vopred, je podľa polície aj termín Michálkovho rozhodnutia – 14.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite