Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Grammy a Brit Awards: trochu trpká oslava

.peter Bálik .názory

V Los Angeles a v Londýne udelili s veľkou pompou Grammy a Brit Awards. Bola to trochu trpká oslava.

Peter Bálik

Rusi stáli pred bránami Berlína a nacisti namiesto toho, aby sa skryli do dier, poriadali bláznivé večierky. Prirovnávať situáciu stav hudobného šoubiznisu k pádu odpornej Hitleroskej ríši je síce nemiestne, ale keď sa pozrieme na odovdzávanie hudobných cien na Grammy Awards a Brit Awards, tak celkom sedí.
Hudobný priemysel je ako veľký zaoceánsky parník, perforovaný množstvom veľkých dier, do ktorých vniká voda, no ten sa so zábavou na palube snaží plávať stále ďalej. Na odovzdávaní cien americkej a britskej hudobnej akadémie sa aspoň raz do roka tvária, že sa nič nedeje. A pritom čísla predaja hudobných nosičov boli na konci roka najhoršie za posledných desať rokov.
Robiť veľké haló okolo seba sa stále oplatí. Gramny a Brit  fungujú ako výborné promo. Stačí sa pozrieť na predaje nosičov na internetovom obchode Amazon.com, kde víťazi hlavných kategórii zaplnil desiatku prvých miest. Pritom ich nahrávky vyšli pred niekoľkými mesiacmi a strop predajnosti mali za sebou. Nie je to výnimočný jav. Podobne to funguje aj na filmových Oskaroch, po ktorých rapídne vzrastú tržby ocenených filmov, ktoré medzičasom vyšli na DVD nosičoch. Výsledkom je, že ocenený album sa predá dvakrát.
Pohŕdať týmito cenami nie je správne, každoročne sa tam premelie množstvo skvelých hudobníkov a nádejí.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite