Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Si Maďar? Preukáž svoju nevinu

.andrej Bán .názory

Nazdávam sa, že v súvislosti s hystériou okolo dvojakého občianstva existuje ešte vyššia cena než hrozba, že raz nám tu budú na juhu mašírovať „fideszáci“ či nebodaj „jobbikovci“, o ktorej hovorí poslanec Radoslav Procházka.

Andrej Bán

Je ňou prehĺbenie dlhoročného pocitu našich Maďarov, že sú v tomto štáte nevítaní. Presnejšie, že sú tu kriminalizovaní.
Po prvé, Orbánov zákon ako výrobná linka na produkciu cezhraničných občanov je podľa mňa nielen hlúpy, ale aj nebezpečný. Nacionalisti – nech sú ľubovoľnej národnosti – majú ako živočíšny druh jednu pôvabnú vlastnosť: úplný deficit empatie. Pretože keby ju mali, rýchlo by zistili, že na mieste toho druhého by sa správali presne tak, ak nie ešte tvrdšie. Radšej nedomyslieť, čo by sa stalo, keby bol taký Ján Slota Maďarom. Späť však k zákonu. Spod Kaukazu viem, čo prináša cezhraničná výroba občanov, v tomto prípade ruských v gruzínskom Abcházsku a Južnom Osetsku. Áno, stačí im rozdať pasy, označiť ich za ohrozených a poslať na ich ochranu tanky. Spamätajme sa však, Orbán nie je Putin a Maďarsko nie je Rusko. Akokoľvek je EÚ slabá pri riešení konfliktov a zaujatí stanoviska k nim, toto tu nehrozí. Hrozí však iné. Čo ak budú dvojakí občania postavení pred závažnú dilemu lojality napríklad v prípade brannej povinnosti či prírodnej katastrofy v oboch našich stredoeurópskych krajinách?

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite