Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Trnka ako Mečiar

.marek Vagovič .názory

Prvý nám kedysi mával z televíznej obrazovky so slzami v očiach. Druhý minulý týždeň urážal ľudí ako Peter Zajac, ktorí sa vraj „trtošili po tomto štáte“. Navonok odlišný spôsob odchodu zo scény je však v čomsi podobný.

Marek Vagovič

A nejde len o slovník, akým Vladimír Mečiar a Dobroslav Trnka útočili na svojich oponentov: pokým predseda HZDS ich v najlepších časoch značkoval ako „prďúsov“, bývalý generálny prokurátor hovorí, že „títo ľudia sa tuná pregrcávali“. Kľúčový je však najmä pocit ukrivdenosti, s akým sa obaja lúčili s „týmto národom“. Mečiar pomaly ani nespal, tak veľmi vždy pracoval pre Slovensko. Urazený Trnka povedal aj konkrétne číslo: 750 miliárd korún. Toľko vraj zachránil štátu v rôznych kauzách. A vy voliči (politici) si to vôbec nevážite.


V istom zmysle ich možno aj chápať, nie však ospravedlniť: obaja boli pomerne dlho v dôležitých funkciách. Mečiar bol v roku 1998, keď sa prvýkrát lúčil, premiérom (s dvoma prestávkami) skoro sedem rokov. Presne toľko bol Trnka šéfom prokuratúry. A odchod z takýchto pozícií zvládnu so cťou len veľmi silné osobnosti. Mikuláš Dzurinda aj Robert Fico by o tom vedeli rozprávať. Hoci formálne opustili úrad bez patetických gest, na oboch dodnes vidno, že by si to kedykoľvek radi zopakovali.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite