Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Majstre Breiner, aj vy by ste mali byť proti

.martin Hanus .názory

Skladateľ Peter Breiner sa nedávno vo svojom stĺpčeku v .týždni vysmial z nášho kolegu Jaroslava Danišku, ktorý označil New York pre obrovský počet potratov za najnebezpečnejšie miesto na zemi.

Vysmial sa mu okrem iného za to, že sa riadi princípmi „zoslanými zhora“, či už to „zhora“ je „ústredný výbor, alebo sám všemohúci“.
Majstre, mám vás v úcte, ale v tomto sa mýlite ako v ničom inom.
Ak ste tým chceli naznačiť, že kresťania (či povedané dobovou rečou kresťanskí fundamentalisti) ako Daniška musia veriť, že legalizácia potratov je zlo, kým osvietení ľudia sú celkom prirodzene na strane nikým nediktovaného uplatňovania slobody, uverili ste len dogme dnešnej doby. Pohľad na potraty nie je vecou ideológie ani náboženského presvedčenia, ale vecou ľudskosti. No keďže kultúrna revolúcia 60. rokov povýšila potraty na nescudziteľné ľudské právo, zaslepená spoločnosť uverila, že v tomto spore stoja proti sebe kresťanskí konzervatívci a liberáli.

Je to však absurdná a pohodlná myšlienková schéma. Je pravdou, že proti potratom sa nielen na Slovensku angažujú výlučne kresťania, ktorí neraz vytasia pánbožkárske argumenty. Liberálnejšieho človeka, ktorý by sa možno rád aspoň na sekundu započúval, tým však skôr odstrašia než prinútia rozmýšľať. Liberáli často aj majú osobné výhrady voči potratu, lebo sami cítia, že nejde len o odstránenie akéhosi nádoru, no v žiadnom prípade nechcú právo naň upierať iným, pretože tak vraj činia len stredovekí tmári.

Lenže toto všetko je bludný kruh. Niet žiadnej inej témy, ktorá by potrebovala takú radikálnu sekularizáciu ako je téma potratov. Niet väčšej výzvy pre súčasných liberálov, aby pochopili, že ich súčasný postoj nie je liberálny, ale neľudský.
Uvážte sami: aby ste boli proti korupcii, nemusíte byť kresťanom. Aj ako  liberálny ateista nielenže pokladáte branie úplatkov za nemorálne, ale súhlasíte, aby to bolo protizákonné. Aby ste boli proti zabitiu novorodenca, takisto nemusíte mať na stole otvorenú Bibliu. Nech ste ateistom, agnostikom či matrikovým katolíkom, viete, že zabíjanie novorodencov je zločinom, ktorý štát nemôže tolerovať.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite