Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dajte nám vaše peniaze, my chceme šetriť!

.martin Droppa .názory

Samospráve v Liptovskom Mikuláši chýba najmenej 800 tisíc eur na to, aby mohla pokryť výdavky v rozpočte, pripravovanom na tento rok. Anketou preto oslovila obyvateľov mesta, aby poradili, ako a odkiaľ chýbajúce peniaze získať.

Predstavitelia samosprávy tvrdia, že sú len dve možnosti ako prísť k peniazom: šetriť ešte viac alebo zvýšiť príjmy úpravou rôznych poplatkov, cien. Anketa ponúka päť oblastí, z ktorých môžu občania vybrať tri a zoradiť ich do poradia podľa uváženia: zvýšiť cestovné spojov mestskej autobusovej dopravy (prehodnotenie zliav a počtu spojov), zvýšiť poplatky za využívanie školských zariadení (základné a materské školy, ZUŠ, centrá voľného času...), zvýšiť poplatky (vstupné) za využívanie športovísk (plaváreň, zimný štadión, Liptov Aréna...), zvýšiť vstupné na športové a kultúrne podujatia, znížiť počet zamestnancov mestského úradu a organizácií mesta. Mikulášania môžu pripojiť i vlastné návrhy.

Predbežné výsledky ankety, ktorá má „uzávierku“ 4. februára, hovoria, že obyvatelia metropoly Liptova si najviac prajú znížiť počet zamestnancov mestského úradu a mestských organizácií, náklonní sú aj k zvýšeniu cestovného v mestskej autobusovej doprave. Na prvý, druhý a vari i tretí pohľad je anketa dobrým nápadom, svedčiacim o výraznom prvku demokracie aj o snahe angažovať verejnosť v procese tvorby závažných rozhodnutí, týkajúcich sa budúcnosti mesta. Len ironickí kritici môžu namietať, že je to signál bezradnosti vedenia mesta nad zdedenou finančnou situáciou. Pravda je taká, že počas predchádzajúcich štyroch rokov, keď v primátorskom kresle sedel Ján Blcháč, sa v Liptovskom Mikuláši obecné peniaze rozmarne míňali na predražené spoločenské, kultúrne, športové či propagačné a ktovie aké ešte účely.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite