Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prečo v Petržalke prepadla pravica?

.martin Hanus .názory

Médiá pri informovaní o výsledkoch komunálnych volieb možno trochu neprávom pozabudli na Petržalku. Keby najväčšie sídlisko v strednej Európe nebolo súčasťou Bratislavy, bolo by so svojimi 115 tisíc obyvateľmi tretím najväčším slovenským mestom. Preto sa oplatí pozrieť bližšie, prečo v Petržalke vyhral Vladimír Bajan, ešte nedávno kôň Smeru vo voľbách do VÚC a prečo dosiaľ takmer jednofarebné pravicové zastupiteľstvo tak sčervenelo.

Áno, Petržalka je po posledných komunálkach učebnicovou ukážkou, ako dopadne pravica, keď sa vo väčšinovom systéme nezjednotí. Celkovo stratí, pričom niektoré z jej súčastí, v tomto prípade KDH, úplne prepadnú. Pred štyrmi rokmi sa spoločný starostovský kandidát SDKÚ a KDH Ladislav Snopko pozeral na chrbát víťazného Milana Ftáčnika síce zdiaľky, no obe strany spoločne doslova prevalcovali miestne zastupiteľstvo, v ktorom zo 40 poslancov získali 37. Smer našiel vtedy útechu jedného mandátku moderátorky Ľudmily Farkašovskej.

A dnes? Blok SDKÚ-SaS-Most-OKS má síce najviac, 16 poslancov, to však v dnes 35-člennom zastupiteľstve nestačí ani na jednoduchú väčšinu. Zvlášť kandidujúce KDH (spolu s KDS) nezískalo ani jeden mandát, a tak 14 poslancov Smeru môže s pomocou Budajových poslancov, ako sa už v kuloároch špekuluje, vytvoriť novú petržalskú väčšinu. 
Pritom všetko mohlo byť inak.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite