Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Diagnóza sa potvrdila: Lekárska fakulta UK je chorá

.martin Hanus .názory

Akademický senát LF UK dnes s jasnou prevahou hlasov opätovne zvolil Petra Labaša za dekana fakulty. Ak chce niekto hľadať dôkaz o povestnom lekárskom cynizme, senátori mu pred očami rovno postavili monument.

Slovensko už vyše roka rieši azda najväčší lekársky a univerzitný škandál svojich moderných dejín: Peter Labaš ako súdny znalec v mene LF UK, v ostro sledovanej kauze Hedvigy Malinovej, niekoľko krát porušil sľub znalca a dostal sa za hranu zákona (oveľa viac čítajte v tomto článku súdneho lekára a právnika Petra Kováča).
Štyri príklady za všetky: hoci Labaš podľa vlastných slov nemal zabezpečenú všetku potrebnú zdravotnú dokumentáciu, vo svojom posudku „dokázal“, že zranenia Hedvigy Malinovej predchádzali dátumu údajného útoku. Po druhé, jeho posudok bol de facto sfalšovaný, pretože ako spoluautorov uviedol dvoch lekárov, ktorí sa od autorstva jasne dištancovali. Po tretie, Labaš pre časopis Život vyhlásil, že korunným dôkazom proti Hedvige je „celotelové CT“, na ktorom ju vyšetrili v deň útoku. Ako vtedy povedal, vyšetrenie nepreukázalo žiadny opuch pery ani iné poranenie, mal to byť vraj „zásadný priamy dôkaz“, že Hedvigu nikto nezbil.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite