Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kde je Adam Azab?

.andrej Bán .názory

Už dávno si vyčítam, že nechodievam na demonštrácie. Nie som exhibicionista, vravím si v duchu najčastejšiu alibistickú výhovorku. Na protestný pochod od egyptskej ambasády v centre Bratislavy k zastúpeniu Európskej komisie pred pár dňami som však musel ísť.

Andrej Bán

Predstava, že kdesi v 20-miliónovej Káhire hľadá Slovenka Katarína svojho štvorročného syna Adama, ktorého jej uniesol jeho egyptský otec Ahmed, je neznesiteľná. O dva týždne to budú dva roky. Je tam sama (čo robí celé dni?), pretĺka sa labyrintom totálne cudzej kultúry s pomocou dobrých ľudí, aj z našej ambasády. Kolega Mirek Tóda zo SME o pátraní Kataríny napísal v januári silnú reportáž. Ako jej viem pomôcť? – pýtam sa sám seba.
Prišlo nás na protestný pochod málo, tak do dvadsať ľudí. Zišli sa mamičky s kočíkmi, organizátorky z iniciatívy Dobré srdcia hľadajú, prišli aj médiá. No najmä, prišli Adamovi príbuzní: babička a dedko zo Zvolena, jeho strýko z Krupiny. Mierne rozpačito sme stáli pred ambasádou v centre Bratislavy. Niektorí s transparentmi, všetci však s bielym tričkom. Je na ňom nápis Egypt, vráť Adama domov! Okoloidúci sa zväčša tvárili, že nič, niektorí sa so záujmom pristavili, policajti rutinne prešľapovali z nohy na nohu. Zazneli prejavy, rozumné výzvy.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite