Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Sviatok motorových píl

.martin Droppa .názory

Nejakých 156 stromov, ktorých vyrúbanie v mene výstavby trate pre električky v Petržalke odobruje petržalský starosta a kandidát na primátora Bratislavy Milan Ftáčnik, je z celoslovenského pohľadu zanedbateľnou smietkou.

Denne sa v mestách a obciach tejto krajiny rúbu množstvá stromov a nikomu to obzvlášť netrhá žily. 

Petržalské stromy sú predmetom záujmu verejnosti a médií, pretože aj na ich osude stojí či padá podpora kandidáta Ftáčnika a jeho protikandidátky Magdy Vášáryovej. Za každým kmeňom tých stromov číha politika. Takže – nejde ani tak o stromy, ako o komunálne voľby a bitky vízií a názorov kandidátov. 

Výruby stromov, často nelegálne, sa pritom denne dejú v našich mestách a obciach bez veľkého povšimnutia verejnosti, ktorá sa často so zalomenými rukami a slzami v očiach spamätá až nad pniakmi, keď už je neskoro protestovať. Len tak náhodne si spomínam na letnú kauzu nepovoleného a celkom zbytočného výrubu vyše 250 rokov starých dubov v trebišovskom parku, za ktorú hrozia tresty. Spomínam si na nedávny prípad v podtatranskej obci Pribylina, kde zo dňa na deň vyrúbali v strede dediny takmer stovku briez, borovíc, jarabín, smrekov aj líp (medzi nimi vyše storočnú pred kostolom). Z európskeho fondu pre regionálny rozvoj tam budujú nové, moderné námestie s oddychovou zónou. Ach, akí sú len pod Tatrami svetoví! Všetko to tam vydláždia, vyasfaltujú a upravia do pravých uhlov, peknučký trávnik krátkeho strihu uložia, človek aby sa bál naň stúpiť.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite