Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prečo Island?

.juraj Kušnierik .názory

Už štyri roky chodím na Island. Stal sa mojím koníčkom, mojou obsesiou, mojim "snom, ktorý sa stal skutočnosťou". Prečo?

Juraj Kušnierik

Rozmýšľal som nad tým dnes ráno, keď som sedel v "hot pot" na otvorenej plavárni Vesturbaejerlaugin. Nebolo veľmi chladno (okolo 10 stupňov), bolo zamračené, pofukoval vietor a trochu aj pršalo. Áno. Je to vlastne zázračné: ste na subarktickom ostrove v Atlantiku (vo štvrti Vesturbaer vidieť takmer z každej ulice oceán, no nie je to žiadna Kalifornia - jeho temné vody skôr pripomínajú Mordor) a zároveň v nesmierne príjemnom malom meste, ktoré je naraz dedinou aj metropolou. Je to pekné, ale samo o sebe by to zrejme islandskú obsesiu nevyvolalo.
Môj prvotný záujem o Island bol - tak ako u všetkých turistov, ktorí sem chodia - exoticko-kultúrno-romantický: stačí vidieť pár obrázkov z tohto ostrova, stačí mať veľmi povrchú vedomosť o Vikingoch, ságach alebo aspoň o hobitoch, stačí počuť jedno naivné rozprávanie o tom, aké je na Islande všetko krásne, čisté, akí sú tu sympatickí ľudia - a hľadáte na internete letenku.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite