Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Sulík nezhodil Svätopluka. Naozaj sa rozhodol tak zle?

.martin Hanus .názory

Môj šéfredaktor aj kolega Juraj Kušnierik si spolu s Petrom Schutzom, mnohými ďalšími novinármi, ale aj výtvarníkmi a nemalou časťou širšej verejnosti myslia, že predseda parlamentu Richard Sulík urobil hrubú chybu, keď Kulichovho Svätopluka neodstránil. Dovolím si mierne nesúhlasiť.

Ale predtým si ešte dovolím jednu odbočku: Sulíkov predchodca Pavol Paška opäť raz dokázal, že je politický gauner. Najskôr mal spolu s prezidentom Ivanom Gašparovičom a vtedajším premiérom Robertom Ficom tú drzosť, že sochu Svätopluka, na ktorú ich občianske združenie vyzbieralo peniaze od štátnych podnikov a svojich poslancov, namierili v odpudivej predvolebnej kampani na STV proti všetkým, ktorí sa neráčia so Smerom. Títo „vlastenci“ urobili všetko preto, aby dedičstvo Svätopluka a Veľkej Moravy nespájalo, ale odpudzovalo – a to len a len kvôli tomu, aby ich Smer získal o nejakú tú desatinku percenta viac. Aby toho nebolo dosť, Paška a spol. dali sochu zhotoviť cynickému normalizátorovi Kulichovi, ktorý zničil životy a talenty mnohých umelcov. A Paška sa teraz vôbec neokúňa a ostro protestuje proti akémukoľvek zásahu do sochy, lebo je to majetok jeho skvelého občianskeho združenia a Sulíkovi odkazuje, že „ak sa vám niečo nepáči, nedávajte si to ani do kuchyne, alebo ak teda to niekde je, tak tam už nechoďte a choďte tam, kde sa vám páči“. Čítate dobre. Tento absolvent filozofie a estetiky nielenže znečisťuje verejný priestor, ale ešte nás z neho bezočivo aj vykazuje. Keby dal Richard Sulík po týchto slovách Kulichovho Svätopluka násilne premiestniť do Paškovej kuchyne, alebo ešte lepšie do jeho vykachličkovanej kúpelne, historickej spravodlivosti by bolo učinené za dosť.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite