Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Na Kulichovej výstave

.eva Čobejová .názory

Pri príležitosti rozhodnutia o zotrvaní Svätopluka na Bratislavskom hrade som si bola pozrieť výstavu Jána Kulicha Výber z diela, ktorá sa koná pár metrov od sochy kráľa starých Slovákov.

Eva Čobejová

Ján Kulich v parlamentných priestoroch vystavil figurálne portréty, voľnú plastiku, reliéfy a medaily. Niečo z toho sa mi páčilo viac, niečo menej.  No keby svojho Svätopluka vystavil medzi týmto svojím výberom z tvorby, bolo by každému návštevníkovi jasné, že v prípade Svätoplukovej sochy išiel Kulich hlboko aj pod svoju osobnú latku. 
Ale nie o tom som chcela, nie som výtvarný teoretik ani kritik.
Pri pozeraní Kulichovým diel mi napadlo, čo mi asi na tomto umelcovi najviac vadí. My pamätníci dobre vieme, že Ján Kulich bol komunista, ktorému človek aj uveril, že to myslí smrteľne vážne. Pamätám si ho, ako odhodlane pochodoval v prvomájových sprievodoch, keď už tam dobrovoľne nechodil takmer nikto.
Do strany vstúpil ako dvadsaťjedenročný počas štúdia v Prahe a vyzeralo to, že svoj vstup v roku 1951 myslel úprimne, že do KSČ nevstúpil len preto, aby urobil kariéru.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite