Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Jedine Sisi

.eva Čobejová .názory

Neviem, či som bola v rozpakoch viac ja alebo predavač suvenírov, keď som si od neho pýtala v letnom sídle Habsburgovcov v Schönbrunne portrét Márie Terézie.

Eva Čobejová

Obidvaja sme sa ocitli v čudnej situácii. On akoby nechcel veriť svojim ušiam, že niekto tu naozaj pýta pohľadnicu s Máriou Teréziou. Všade okolo nás boli kopy rôznych portrétov cisárovnej zvanej Sisi, teda cisárovnou Alžbetou. Sisi bola všade - na hrnčekoch, na magnetkách, dokonca aj na školskom pravítku. Ale Máriu Teréziu sme nenašli. Prišlo mi tej talentovanej vladárky, čo počas panovania navyše porodila šestnásť detí, aj trošku ľúto. Ale koho by dnes zaujímala Mária Terézia? Dnes je hrdinkou Sisi.
To sme sa napokon dozvedeli aj počas prehliadky cisárskych miestností v  Schönbrunne. Iste, audiosprievodca pripomenul aj Máriu Teréziu, upozornil nás na jej portréty, aj na čínske kabinety, v ktorých mala tajné rokovania.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite