Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Šestnásťtisíc kamenných kvetov

.martin Droppa .názory

Pamätník Park ušľachtilých duší vo Zvolene je jedinečný v Európe, pretože pripomína nielen obete holokaustu a rasového násilia, ale i činy statočných ľudí, ktorí prenasledovaným pomáhali.

Pamätník je tvorený komplexom starobylého židovského cintorína, na ktorom je mohyla nad masovým hrobom vyše stoštyridsiatich zvolenských Židov, z nich tridsiatich šiestich žien a šiestich detí, povraždených na cintoríne na prelome rokov 1944 a 1945. Na vnútornej strane kamenného múra okolo cintorína je nainštalovaná prvá zo štyroch pamätných tabúľ s menami 730 židovských spoluobčanov zo Zvolena, ktorí zahynuli počas holokaustu v rokoch 1939 až 1945, vedľa stojí pamätník rómskym obetiam vojnového teroru.
Vlani pred cintorínom odhalili sklenený Obelisk nádeje, vyše päť metrov vysoký monument elipsovitého pôdorysu zo 620 sklených tabúľ. Dielo umeleckého sklára Pavla Macha je symbolickým stĺpom svetla – svetla, prepájajúceho zem, do ktorej padali obete a nebies, kam odlietali ich duše. Obelisk svetlo prijíma a súčasne ho vyžaruje, v jednote stálosti a premien tak symbolizuje naše pozemské bytie a jeho posmrtnú večnosť.
.podzemná pieta
Tretím dominantným prvkom Parku ušľachtilých duší je podzemný objekt Cesta pokory, ktorý odhalili minulú stredu. Jeho autor, výtvarník Peter Abonyi, hovorí, že symbolizuje bezprostrednú skúsenosť zo smrti a znovuzrodenia.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite