Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Dane a spravodlivosť

.jozef Ryník .názory

Tak nám pravicova vláda zvýšila dane. Kto ich volil, môže byť sklamaný. Veď si mnohí dobre pamätame ako niektorí z dnešných ministrov pred voľbami sľubovali, že dane sa zvyšovať nebudú. Kto však vie, čo všetko môže spôsobiť hrozivý skoro 8-percentný rozpočtový deficit, zoberie najnovšie opatrenia vlády ako menšie zlo.

Aby bolo jasné: najlepšie dane sú nízke dane, ale keď treba niekde
nahrabať peniaze do prázdnej štátnej kasy, tak je lepšie zdaniť spotrebu ako prácu teda príjmy. Vláda sa našťastie po prvom strašení živnostníkov, autorov a iných SZČO tohto držala. Zvýšila DPH o jedno percento a minimálne sa dotkla paušálnych výdavkov či zvyšovania odvodov.
Myslím si, že ceny potravín to neovplyvní výrazne. Iste, na weboch sa vedú nekonečné diskusie, aká daň je spravodlivejšia a aká efektívnejšia. Je pravda, že na zvýšenú DPH môžu doplatiť tí chudobnejší občania, ktorí míňajú veľkú časť príjmu na spotrebu, ale nebude to tvrdá rana.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite