Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Štvanica na Rómov

.martin Droppa .názory

Nadobúdam presvedčenie, že na Slovensku žije veľa ľudí hlúpych, netolerantných, cynických idiotov s patologicky chorým myslením, presiaknutým rasizmom, intoleranciou, xenofóbiou, so sklonmi k fašizmu a primitívnej nenávisti. Som z toho smutný a rozčarovaný, pretože mám pocit, že ich pribúda.

Presviedčajú ma o tom mnohí anonymní prispievatelia, sami seba pasujúci za múdrych ľudí, na všetko znalých odpovede, riešení. Svoje názory – teda znášky primitívností – vypisujú do internetových diskusií. Čítavam internetové vydanie denníka SME, kde je výskyt týchto pyramidálnych hlupákov v diskusiách enormný. Stačí, aby sa na stránke objavili správy, týkajúce sa Rómov (alebo Židov, holokaustu, druhej svetovej vojny, Osvienčimu...). Počty diskusných príspevkov týchto mudrlantov neraz presahujú stovky a obsahom v plnej nahote ukazujú primitivizmus autorov či autoriek a niečo, čo by sa dalo nazvať kolektívnou, davovou tuposťou.
Napríklad nedávno. V správe o situácii Rómov na prešovskom sídlisku Stará teheľňa som sa dočítal, že prešovská samospráva „uvažuje o stavbe múra, plota či zábrany, ktorá by zabránila Rómom v pohybe“. V niekoľkých stovkách diskusných príspevkov sa ich autori rozpísali aj o tom, že Rómov treba „obohnať oplotením pod vysokým napätím“, „postaviť tam guľometné hniezda“ alebo, ako píše nejaký Papin: „Múry stavať nestačí, musia sa stavať poľné nemocnice v ktorých sa budú vykonávať sterilizácie ľudí, ktorý žijú na úrovni zvierat.“ (Ten ypsilon v množnom čísle je vizitkou gramotnosti Papina.) Nejaký sines dodáva, že tam „už pomôže iba ostrá munícia“.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite