Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Mikloš&Mihál: vedia, čo činia?

.martin Hanus .názory

My novinári sme nevďačná čeľaď. Najskôr sme čerstvú vládu kritizovali, že v prvých týždňoch nedávala ani v hrubých rysoch najavo, ako bude znižovať obrovské deficity. A teraz ohŕňame nosom nad ohlásenými „daňovo-odvodovými“ opatreniami – ktoré, mimochodom, bytostne zasiahnu aj novinársku obec (viď skresanie 40-percentných paušálov).

Daňovo-odvodový balík, ktorý zvestovali minister financií Ivan Mikloš a minister práce Jozef Mihál, má však svoje sporné miesta aj z iných dôvodov než sú len tie novinársko-lobistické.
Po prvé: stredopravá vláda si vpísala do erbu, že napriek konsolidácii rozpočtov sa v tomto volebnom období nezvýši celkové daňovo-odvodové zaťaženie obyvateľstva. Mikloš s Mihálom však chcú od pracujúceho ľudu vybrať v najbližších troch rokoch 1,6 miliardy eur (50 miliárd korún). Ale ako chce Radičovej vláda pri takýchto sumách zachovať pomer daní a odvodov k HDP? Zavedením Sulíkovho odvodového bonusu, ktorý má byť fiškálne neutrálny? Alebo spoliehaním na zázračný rast HDP, ktorý by v pomernom vyjadrení vykompenzoval rast daní a odvodov? Dozvieme sa čoskoro odpoveď?
Po druhé: cieľom ohláseného balíčka vraj nie je iba konsolidácia verejných financií, ale aj užitočná systémová zmena. Mihál chce sanovať deficit Sociálnej poisťovne aj tým, že na súčasné dôchodky budú po zvýšení maximálnych vymeriavacích základov viac prispievať tí najbohatší.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite