Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Minister zasiahol. Hurá?

.eva Čobejová .názory

Minister kultúry Daniel Krajcer zasiahol. Prišiel na zasadnutie rady Audiovizuálneho fondu, navrhol zmenu smerníc a rada zmeny prijala. Víťazstvo?

Eva Čobejová

Už od začiatku roka sa objavuje v médiách a vo filmárskej obci kritika fungovania Audiovizuálneho fondu - nového fondu, ktorý má filmárom prideľovať peniaze. Napriek oficiálnemu dodržaniu pravidiel bolo jasné, že nový fond má vážny problém, a to s konfliktom záujmov. Pravidlá boli totiž nastavené tak, že členovia rady, najvyššieho orgánu fondu, mohli pokojne byť medzi uchádzačmi o granty. A predseda fondu aj jeho zástupkyňa uspeli v grantových kolách so svojimi projektmi. Filmári sa proti takýmto pravidlám, ktoré nepripomínali dobré mravy, búrili. Audiovizuálny fond tak získal povesť nedôveryhodného inštitútu.
Minister Daniel Krajcer mohol pripraviť novelu zákona o fonde a sprísniť pravidlá. To by podľa jeho slov trvalo pridlho (hoci aj novela vraj bude potrebná) a tak využil možnosť prísť na radu a navrhnúť zmenu smerníc. Sedem členov rady bolo za, dvaja sa zdržali.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite