Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

STV – ako ďalej?

.richard Rybníček .názory

Slovenská televízia je po štvorročnom amatérskom vedení opäť na kolenách. Finančne aj programovo. A nepomôže jej ani Kriminálka Staré mesto ani Naj Kniha ani Eurosongy.

Aj keby to boli kvalitné programy, vždy "zaniknú", resp. nebudú mať odozvu u divákov, pretože tí, okrem športu, už STV nepozerajú. Neveria jej, nedôverujú. Pán Hreha s pánom Nižňanským spolu s Radou STV zdegradovali "verejnoprávnu" na úroveň konca roka 2002. 

Len pre pripomenutie. Keď som 15. januára 2003 prišiel do STV, na účte bolo 14 tisíc Sk, účtovná strata 450 miliónov Sk a dlhy vo výške 976 miliónov Sk. Pre ľudí neznamenala STV nič. Bola len zdrojom príjmov pre pár vyvolených, ktorí boli jej veriteľmi. Dvojka vysielala 17 hodín denne a aj to väčšinou len reprízy z Jednotky a šport. V čase, keď umelci apelovali na rozbehnutie pôvodnej tvorby a zvyšovali svoj tlak, my sme riešili, okrem iného, exekúciu za 220 miliónov a žiadosť veriteľa na súde o zmrazenie všetkých účtov.


Táto inštitúcia až do môjho príchodu, a po mojom odchode sa to opäť opakuje, trpela vždy na to, že hospodárenie bolo vždy až na poslednom mieste. V decembri 2006, keď do nej prišiel pán Hreha, bola v pluse, nemala dlhy a na účte v hotovosti bolo 220 miliónov Sk! Dnes? Účtovná strata 5,6 milióna eur za rok 2009 a k tomu plánovaná strata 3 milióny eur za tento rok. Opäť počúvame vzletné teórie o verejnoprávnosti a vety typu „STV je finančne poddimenzovaná a potrebuje viac“. Nepotrebuje! To hovorím celkom otvorene. Má dosť a podľa mňa po zrušení koncesií a financovaní zo štátneho rozpočtu, bude mať ešte viac.  Má len neschopné vedenie a slabučkých a nezodpovedných členov Rady. Za roky 2007 až 2009 dostala od vlády dotácie vo výške 24,5 milióna eur, vrátane financií vyplývajúcich zo zmluvy so štátom. A pýta ďalšie, lebo vraj neprežije.  Pri súčasnom spôsobe vedenia by mohla dostávať koľko chce, a aj tak by to bolo stále málo. 


Ak sa zrušia koncesionárske poplatky, tak je podľa mňa nutné zrušiť Radu STV aj Radu Slovenského rozhlasu.  Silný riaditeľ, kontrolovaný dozornou komisiou a zodpovedajúci sa parlamentnému mediálnemu výboru je jednoduchá a jasná štruktúra pri financovaní médií verejnej služby zo štátneho rozpočtu. 

Riaditeľ by každý štvrťrok predkladal mediálnemu výboru správu o hospodárení a predkladal správu o pripravovaných programových projektoch. O vnútornom chode STV a SRo by rozhodovali manažmenty bez toho, aby im ktokoľvek siahal do riadiacich kompetencii. Je nezmysel, aby Rady STV a SRo, ale aj mediálny výbor, schvaľovali organizačné a programové štruktúry a tlačili manažmenty do niečoho, za čo nenesú absolútne žiadnu zodpovednosť. Jediným efektívnym orgánom na kontrolu STV a SRo sú dnes dozorné komisie. Tie, ak sú obsadené naozaj schopnými ľuďmi s ekonomickým a právnickým vzdelaním, dobre plnia svoju kontrolnú úlohu.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite