Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Štátny úradník s výhradami

.juraj Kušnierik .názory

Najnovší blog Vlada Palka s názvom Pôjdeš do basy, homofób dosiahol presne to, čo jeho autor zamýšľal: začal som nad tým všetkým vážne rozmýšľať.

Juraj Kušnierik

Vlado s ostrosťou sebe vlastnou kritizuje nadostatok priestoru pre výhradu vo svedomí v takmer všetkých európskych krajinách. Všetko pritom dáva do súvisu s registrovanými partnerstvami či manželstvami homosexuálov. Vladovi v tomto blogu nejde ani tak o to, že ich nepovažuje za správne, ale za to, že napríklad v Írsku ak štátny úradník odmietne zosobášiť, či "zaregistrovať" dve osoby rovnakého pohlavia, čaká ho za to trest.
Predstavujem si teda dokonalú krajinu, kde by výhrada vo svedomí mala zákonom garantovaný priestor. Možno by vyzerala takto:
Katolícky štátny úradník by mal na kancelárii napísané: "Sobášim akékoľvek dospelé osoby, ale - v dôsledku výhrady vo svedomí - len ak sú dokázateľne opačného pohlavia. Gayov a lesby sobáši kolega liberál vo vedľajšej kancelárii."
Protestantský zamestnanec ministerstva zahraničia by v rámci svojich zodpovedností komunikoval so všetkými diplomatmi v krajine, okrem pápežského nuncia, nakoľko ako správny protestant neverí vo výnimočnosť pápeža a preto mu svedomie nedovolí vnútorne uznávať štát Vatikán.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite