Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Taliani

.juraj Kušnierik .názory

Milujú film, operu, futbal a módu, skoro nikdy sa neponáhľajú, no stále sú v pohybe, hlasno rozprávajú, sú plní pátosu, skoro vždy meškajú, chaos zvládajú s eleganciou. Taliani.

Juraj Kušnierik

Na pár dní som sa ocitol na ostrove Ischia, kde práve prebieha filmový festival Ischia Global s Frankom Nerom, Petrom Fondom, Heather Graham, Ornellou Muti, Lee Danielsom a s mnohými ďalšími. Reportáž o tejto bizarnej, no veľmi sympatickej akcii napíšem do papierového .týždňa, na tomto mieste by som chcel vzdať hold Talianom.
Stereotypy o jednotlivých národoch sú skoro vždy zjednodušujúce: poznám Fínov, ktorí nie su chladní a tichí, Rusov, ktorí nie sú alkoholici, Američanov, ktorí nie sú naivní a obézni, Nemcov, ktorí nie sú nudní, Arabov, ktorí nie sú islamskí fanatici či Židov, ktorí nemyslia len na peniaze. 
Ale Taliani, to je niečo iné.
Už ten jazyk: bez ohľadu na to, o čom je reč, je v tom pátos, dráma, romantika. Slová, čo znejú ako bellissima, perfetto, sopratutto, ragazzi alebo arivederci nemá žiaden iný jazyk. Ešte aj futbal volajú calcio s melodramatickým prízvukom na prvej dobe ("kááálčo").

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite