Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Veríme, že SaS neustúpi

. .názory

Rozhovor s Júliusom Koleničom z Iniciatívy Inakosť o Dúhovom pochode, registrovaných partnerstvách a SaS.

Pred viac ako mesiacom sa v Bratislave uskutočnil Dúhový Pride. Ako ho dnes hodnotíte?
Ja si myslím, že to bola úspešná akcia. Iniciatíva Inakosť ju síce neorganizovala, ale podporovali sme ju. Organizovali sme zahrievací večer filmového festivalu Inakosti. V predvečer pochodu sme premietli film Stonewall o počiatku hnutia za práva gejov a lesieb. Ja osobne som veľmi rád, že sa pochod uskutočnil. Bolo plné námestie, nielen gejov a lesieb, ale aj náhodných okoloidúcich. Priamo na námestí bola skvelá atmosféra.

Keď sme pred pochodom robili rozhovor s organizátormi, hovorili o zavŕšení dvadsaťročného úsilia gejov a lesieb. Čo si o tom myslíte?
Neviem presne, ako to mysleli, ale ja pod zavŕšením chápem akýsi koniec. Zavŕšením by bolo, že sme dosiahli to, čo sme chceli. Radšej by som hovoril o míľniku.

Pochod narušili ľudia, ktorí do účastníkov zhromaždenia hádzali kamene. Boli bezpečnostné opatrenia adekvátne?
To mi je ťažko hodnotiť, pretože som to neorganizoval, ani som nekomunikoval s políciou, ale viem o tom, že organizátori políciu aj ministerstvo upozorňovali na to, že tam je zvýšené bezpečnostné riziko. Podľa mňa sa treba poďakovať policajtom, ktorí zasahovali priamo na mieste proti násilníkom. To, že sa nakoniec pochod neuskutočnil v plánovanej trase, to bolo rozhodnutie organizátorov na odporúčanie polície. Myslím, že to bolo zodpovedné rozhodnutie.

V čase pochodu vyšiel v časopise Plus 7 dní rozhovor s hercom Viktorom Horjánom, ktorý povedal, že Gay Parade je iba provokácia a že by bolo lepšie, keby radšej pol slovenského šoubiznisu odhalilo svoju orientáciu.
Jedno druhé nevylučuje ani si neodporuje, skôr naopak. Myslím si, že tomu, aby sa vnímanie gejov a lesieb na Slovensku posunulo k lepšiemu, by určite pomohlo aj to, aby známe osobnosti, ktoré sú gejovia alebo lesby, túto skutočnosť o sebe netajili. Keby pred verejnosťou nezatajovali  túto skutočnosť – to je pre mňa minimum.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite