Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Tisíci raz o vlastenectve

. .názory

Národ je hodnota, no nie sama osebe. Iba kvôli ľuďom, s ktorými zdieľam spoločný priestor a oddelím sa tým od iných, s ktorými ho nezdieľam. Ak by som už s týmito ľuďmi zdieľať nechcel – načo národ?

Národ a zakotvenie v ňom je nesporne hodnota, no nebola by ňou, ak by nemala svoje racionálne jadro. Hovoria to teoretici psychológovia: každý človek potrebuje byť definovaný  v rámci skupiny, bez toho sa vo svete stráca. Človek jednoducho nie je sám, pričom seba pozná na základe „svojej“ skupiny. Tá definícia nastáva postupne v rámci rodiny a priateľov, spolkov, do ktorých patríme vo svojom okolí, kam sa členíme a organizujeme, ktorých najbližšie hodnoty a záujmy zdieľame. Ďalej sa potrebujeme zobecniť v rámci širšej spoločnosti, napríklad mesta (o nás Trnavčanoch sa hovorí, že ak sa nás v zahraničí spýtajú, odkiaľ sme, hovoríme, že z Trnavy). A ďalej je to národ. Prípadne kontinent, v mojom prípade akési európanstvo. Hovorím „akési“, lebo mne osobne to veľa nehovorí.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite