Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Občas majú pravdu aj poslanci

.martin Hanus .názory

Ešte raz k talianskym krížom. Vyhlásenie Národnej rady o umiestňovaní náboženských symbolov v školách, ktoré podporila jasná väčšina poslancov, je správnou reakciou na rozhodnutie štrasburského súdu.

Právna záväznosť tohto vyhlásenia je síce nulitná, ale je márne vyčítať politikom, ak rozumne zdôvodneným stanoviskom reagujú na škandalózny verdikt nadnárodného súdu s možným dosahom aj na Slovensko. Keď Ústavný súd zrušil pod veľmi chabými zámienkami špeciálny súd, médiá kvitovali, že politici okamžite prijali nový zákon, ktorý zachránil existenciu inštitúcie veľmi podobnej špeciálnemu súdu. Dnes sa však (v denníku SME) ozýva kritika, že parlament svojím čisto politickým vyjadrením nesúhlasu v súvislosti s "križiackym" rozhodnutím Štrasburgu, nerešpektuje postavenie súdu. A to vraj nie je ďaleko od nerešpektovania samotných rozhodnutí súdu...
Podstata je však celkom inde: majú právo politici - tak ako teraz učinili poslanci Národnej rady - deklaratívne vyhlásiť, že Európsky súd pre ľudské práva, ktorý má dohliadať na dodržiavanie Dohovoru o ľudských právach a slobodách, rozhodol v rozpore s týmto Dohovorom? Iste, v princípe ide o hlboko neštandardný krok a hádam aj o pohybovanie na klzkom ľade. Lenže omnoho dôležitejšie než spor o to, či deklarácie tohto typu sú dobré alebo zlé, je hľadanie odpovede na otázku, či sa mýlia alebo nemýlia. Spoločensky omnoho nebezpečnejším javom než právne nulitné (a pripusťme na chvíľu, že zlé) politické deklarácie parlamentu sú totiž právne záväzné (a druhá strana nech na chvíľu pripustí, že zlé) rozhodnutia súdu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite