Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Massive Attack: Inertia Creeps

.juraj Kušnierik .názory

V Bratislave zahrali druhýkrát Massive Attack. Miestami extaticky, miestami zotrvačne.

Juraj Kušnierik

"Daj to na web," radili mi facebookoví kamaráti, keď som sa im v naliehavo znejúcom statuse posťažoval, že neviem do aktuálneho .týždňa vpratať všetko, čo by doňho podľa mňa malo ísť. A tak aj robím. Takže Massive Attack.
Massive Attack, teda toho času hlavne duo Grant Marshall zvaný Daddy G a Robert Del Naja zvaný 3D sú zvláštna kapela. Ak sa o "kapele" dá vôbec hovoriť. Spoznali sa niekedy v osemdesiatych rokoch v Bristole, kde tvorili - spolu s Trickym a ďalšími významnými Bristolčanmi - dídžejský kolektív Wild Bunch. Začiatkom deväťdesiatych rokov už vystupovali pod doterajším sugestívnym menom a spolu s hosťujúcimi spevákmi nahrali niekoľko výborných platní, ktoré definovali zvuk bristolského trip-hopu. Okrem toho nahrávali a produkovali aj hudbu iných ľudí: od Madonny cez Garbage až po Terryho Calliera.
Za posledných 20 rokov vytvorili niekoľko skladieb, ktoré sa mihli v hitparádach, ale - čo je oveľa dôležitejšie - zasiahli poslucháčov a rokmi nestratili aktuálnosť. Piesne ako Karmacoma, Risingson, Teardrop, Marakesh alebo Inertia Creeps s pomalými bítmi, temným zvukom a skvelým spevom hosťujúcich vokalistov sú veľmi blízko dokonalosti.
Druhý bratislavský koncert kapely bol v Sibamac Aréne, čiže v Národnom tenisovom centre, čo bola dobrá voľba.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite