Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Jeden, nie tretí svet

.andrej Bán .názory

Keď sme sa s kolegom Andrejom Návojským z Človeka v ohrození pred pár dňami vracali z Afganistanu, všimli sme si pri (neexistujúcej) hranici s Rakúskom v Bergu zabudnutý bilbord – Svetová výstava psov na Slovensku. „Vraciame sa do krajiny, kde sa psy majú lepšie ako ľudia tam,“ vyhrklo z nás spontánne.

Andrej Bán


.aj tento príbeh som povedal včera večer na otvorení festivalu Jeden svet v bratislavskom Charlie´s. Medzi paradoxy tohto jedného (prepojeného) sveta som zaradil aj moju diskusiu so staršinami, členmi šúry v zapadnutej severoafgánskej dedinke Bibi Chadeja, kde Švédi vybudovali krásnu dievčenskú školu. „Ako komunikujete s okolím?“ opýtal som sa tých chlapíkov v istej chvíli, pričom jeden z nich vytiahol spod šiat tri mobily. „To aby som bol vždy na signále, máme v krajine šesť mobilných operátorov,“ vysvetlil. Všetci sme sa z chuti zasmiali. Na moju zvedavú otázku, ako komunikovali so svetom pred érou mobilov členovia šúry povedali, že kedysi mali kuriéra – za päťsto afgani (v prepočte desať dolárov) išiel so správou do Iránu alebo do Pakistanu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite