Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ste proti potratom? Držte ústa, inak skončíte v base

.martin Hanus .názory

Nie, na Slovensku to ešte nie je také zlé. Pro-life organizácia Fórum života si môže pokojne 2. novembra pripomenúť svoju pamiatku zmarených nenarodených detí. Niektorí sa na dušičky k iniciatíve Fóra aspoň v duchu pripoja, ale ani mnohým z tých, ktorí s dnešným potratovým zákonom nemajú problém, nenapadne spochybňovať, že pro-liferi majú na verejné prejavy právo. Nescudziteľné právo. Stačí však pohľad k našim južným susedom a onemiete od úžasu.

Na Slovensku sa prívrženci pro-life hnutia môžu stretávať pred nemocnicami, kde sa vykonávajú potraty a modliť sa za nešťastné ženy, ktoré sa z rôznych motívov rozhodli dieťa vo svojom tele zabiť. V Rakúsku sa však toto samozrejmé právo stáva predmetom debaty. Rakúski Zelení, ktorých pobúrili nedávne demonštrácie pro-liferov, totiž predložili do parlamentu zákon, ktorý kriminalizuje odporcov potratov. Do novely trestného poriadku navrhujú prepašovať paragraf, podľa ktorého sa ten, "kto vyvíja neprimeraný nátlak morálneho, psychického či fyzického charakteru na ženu, ktorá vykonala alebo zamýšľa vykonať prerušenie tehotenstva, potresce odňatím slobody až do šiestich mesiacov" (Pre fajnšmekrov pripájame aj trochu komplikovanejší originál: „Wer unangemessenen Druck, sei er moralischer, psychischer oder auch körperlicher Art, auf eine Frau ausübt, die einen nach § 97 Abs 1 StGB straffreien Schwangerschaftsabbruch vornehmen lässt oder lassen will, ist mit Freiheitsstrafe bis zu sechs Monaten zu bestrafen.“)
Zelení chcú takto trestať najmä tých, ktorí pred interrupčnými klinikami vyvíjajú "neprimeraný nátlak" na "lekársky aj nelekársky personál". Ešte pôvabnejšia je ďalej pasáž, v ktorej sa definuje "neprimeraný nátlak".

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite