Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Afganistan naživo

.andrej Bán .názory

Málokedy mi pripadá názov tejto rubriky taký príznačný. V krajine, ktorá je kvôli nekončiacej vojne a druhému kolu prezidentských volieb (bude 7.11.) stredobodom svetových správ treba žiť – alebo pobyt v nej treba prežiť. Týchto pár riadkov píšem na izbe guesthousu Zarafshan v meste Mazár e Šaríf v Severnej provincii. Slúžia ako „predkrm“ reportáží, ktoré, verím, o pár dní v zdraví prinesiem domov.

Andrej Bán

Po dvoch dňoch v Kábule, kde sme v noci počas ľahkého zemetrasenia vybehli na ulicu sme sa minulý štvrtok presunuli džípmi krátkou desaťhodinovou jazdou sem na sever. Kolegovia Olympia a Andrej z organizácie Človek v ohrození, miestny tlmočník Kamawi, jeden ochrankár a dvaja šoféri mali zo švédskej organizácie Swedish Commitee for Afganistan dosť prísne bezpečnostné pravidlá. Naše dve autá sa cestou nesmeli od seba vzdialiť na viac ako sto metrov, okná aj dvere museli byť zavreté. A zastaviť sme mohli iba na bezpečných miestach, ktorých ale – s ohľadom na zamínované územia a hrozbu únosov cudzincov Talibanom – nie je až tak veľa.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite