Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Laudatio pre Jeho Svätosť Dalajlámu pri prevzatí Ceny Jána Langoša

.martin Bútora .názory

Your Holiness,
milý Fedor,
drahá Gaba,
dámy a páni,
priatelia,


Let me first tell you how honored and humbled I feel to address you at this moment. From the bottom of our hearts, we welcome you, Your Holiness, again here in Slovakia not only as a „simple Buddhist monk“ – as you like to introduce yourself – but also as a spiritual leader; as a moral authority, as a teacher and thinker as well as an advocate of free Tibet.


And now, please, allow me to use my native language, Slovak. Thank you.


Ctené slávnostné zhromaždenie,

dnešného laureáta už ocenilo toľko významných inštitúcií na celom svete a zaznelo o ňom toľko hlbokých viet, že čokoľvek k nim pridávať by bolo nosením dreva do lesa. Ak sa Nadácia Jána Langoša predsa len rozhodla pridať k tejto hore ocenení pre „jednoduchého budhistického mnícha“ – ako laureát sám o sebe hovorí – aj strom zo Slovenska, urobila tak z niekoľkých príčin.


V epoche presiaknutej cynizmom, v časoch, keď sa povážlivo šíria pocity bezmocnosti a skepsy; v pomeroch, keď upadajú normy každodennej slušnosti a primitivizmus sa derie nahor – vtedy je nesmierne cenné načúvať človeku, ktorý hovorí o láske, súcite, dobrote srdca, ale aj o zodpovednosti za svoje konanie, o širšej zodpovednosti, o univerzálnej zodpovednosti za osudy ľudstva.


V časoch, keď maloverní zlovestne šepcú o bezvýznamnosti malých, o potrebe prispôsobiť sa silnejším a nanajvýš iba vyhandlovať, čo sa dá – vtedy má osobitný význam privítať muža, ktorý je obhajcom malých a slabých, no jedinečných.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite