Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

List Barackovi

.andrej Bán .názory

Milý Barack – nepoznám protokol a tak mi prepáčte, odkundesovi zo strednej Európy, ak som nezdvorilý či nepatrične familiárny. Vy však viete, že to myslím dobre.

Andrej Bán

Píše sa tu u nás, že Vám pred pár dňami Alexander Vondra, bývalý český veľvyslanec vo Washingtone, doručil list stredoeurópskych exprezidentov a ďalších osobností.  Ten list ma potešil, aj keď som ho nečítal, Predsa len, do cudzej košpendencie nenazízame ani my, Stredoeurópania. Myslím si, že aj Havel a spol. to v tom liste myslia dobre. Obávajú sa Rusov. Tých istých Rusov, s ktorými sa Vy, milý Barack, teraz bračekujete. Dúfate, že spoločne vyprášite islamistov z Afganistanu, zastavíte špirálu jadrového zbrojenia. Keďže žiadny biznis na tomto svete nie je len tak, pre modré oči pána Medvedeva či pre temné oči pána Putina ( v ktorých istý McCain – ozaj, pamätáte si toho chlapíka? – videl tri písmená, KGB), my Stredourópania, aspoň poniektorí, dobre vieme, že na oltár tejto krásnej vízie musíte Rusom niečo položiť. Nás?


Asi nepoznáte to slovenské klin sa klinom vybíja. Národ tesárov a stolárov tým myslí to, že na dosiahnutie cieľa treba použiť adekvátne nástroje, pragmaticky povedané.  Na čerta diabla, na islamistických teroristov ruských imperialistov. Tak to myslíte aj vy, nie? Viete predsa, dúfam, čo je dnešné Rusko. Krajina nevyšetrených vrážd statočných novinárov a ľudskoprávnych aktivistov (najmä žien), okrem iného. Krajina, pre ktorú sú plyn a ropa zbraňami. Ak Vám to nepovedali, pozrite si aspoň dva dokumentárne filmy švajčiarskeho režiséra Erica Bergrauta. Nedávnom som písal o nich v našom časopise: 


„Prvý film sa volá Coca čečenská holubica s podtitulom Európa popiera vojnu a je príbehom statočnej čečenskej novinárky, pôvodným povolaním obchodníčky, Zainap Gašajevovej.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite