Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Superkura

.vladislav Gális .názory

Základná myšlienka je jednoduchá. Dohromady sa dajú muzikanti zo slávnych skupín a vznikne - superskupina. Teoreticky to vyzerá výborne: kvality zúčastnených hudobníkov sa sčítajú a výsledkom je super hudba. Lenže teória je jedna vec a prax druhá.

V histórii rockovej muziky nájdeme príklady rôznych superskupín. Niektoré vznikli šťastnou náhodou, pri spoločnom jamovaní, niektoré sú výsledkom existenčného zúfalstva a manažérskej kalkulácie. Väčšina superskupín má však spoločné krátke trvanie – manželstvo z rozumu dlho nevydrží a raz sa musí skončiť aj spontánne jamovanie. A zo superskupiny tak často stáva len bokovka, hriech z minulosti, ktorým sa človek nerád chváli.



Sú však aj výnimky. Fenomén superskupiny vznikol v 60. rokoch a za jednu z prvých sa považuje trio Cream, v ktorom spojili sily gitarista Eric Clapton (predtým člen Yardbirds a Bluesbreakers), basgitarista Jack Bruce (Graham Bond Organization, Bluesbreakers, Manfred Mann) a bubeník Ginger Baker (Graham Bond Organization).
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite