Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Prečo Západ zabíja Afriku

.martin Hanus .názory

Názor, že masívna rozvojová pomoc Afrike omnoho viac škodí než pomáha, nie je šokujúci ani objavný. Tento názor však teraz získal nového, atraktívneho zástancu: vzdelanú ekonómku a Afričanku Dambisu Moyovú.

Narodila sa v roku 1969 v biednej Zambii, to ostatné už pripomína skôr americký sen – má diplom z Harvardu a Oxfordu, kde vyštudovala ekonómiu, dnes je bestsellerovou autorkou, ktorú minulý mesiac americký magazín Time zaradil medzi sto najvplyvnejších ľudí planéty. Tvrdí osebe, že je najšťastnejšou osobou na svete. Dambisa Moyová však píše o smutných veciach – v knihe Mŕtva pomoc (Dead Aid) burcuje proti masívnej rozvojovej pomoci, ktorá je podľa nej príčinou toho, že Afrika posledných 50 rokov tak veľmi trpí.
Rozsiahly rozhovor s Moyovou v aktuálnom vydaní švajčiarskeho týždenníka Die Weltwoche (na www.weltwoche.ch) vysvetľuje, prečo ide o takú úspešnú autorku: vyjadruje sa jasne a zrozumiteľne, nič zbytočne nekomplikuje, nebojí sa konfrontácie s okolitým svetom (s mimovládkami, organizáciami ako Svetová banka, pre ktorú aj pracovala). Keďže rozumie Afrike aj ekonómii, jej zdrvujúca kritika je dôveryhodná. A napokon, sama je Afričanka, nikto ju teda nemôže obviniť z rasizmu či salónnosti.


Moyová v rozhovore hovorí, že si to veľmi rozhádzala práve s mimovládkami (NGO), ktorých reakcia na jej knihu bola pre ňu „trpkým sklamaním“.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite