Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Tomáš Merašický, podpredseda KDH: Referendum ukázalo pohrobkom koalície, ako veľmi to pokašľali

.tomáš Merašický .mimoparlamentné fórum .neparlamentná alternatíva

Nie celkom rozumiem politikom z bývalej vládnej koalície, ak bezmála 1,2 milióna občanov zúčastnených na referende označujú za debakel opozície a svoje víťazstvo.

účasť by bola s istotou ešte vyššia, ak by mnohých ľudí neodradil fakt, že svojím hlasovaním v referende zvýšia legitimitu a váhu Roberta Fica. Zakrývať si oči pred týmito skutočnosťami môžu len politickí diletanti a som presvedčený, že sa im to kruto vypomstí. 

Paradoxom je, že dnes si už isto takmer nik nespomenie na volebný program premiérskej strany OĽaNO, ktorý sľuboval zníženie kvóra potrebného na platnosť referenda na 25 percent. To by vlastne minulotýždňové referendum bolo platné, však, pán Matovič?

Vlastne, spomenie si dnes niekto, že celý volebný program premiérskej vládnej strany bola jedna internetová anketa s 11 otázkami? Slovenská politická scéna je rozvrátená a rozorvaná a presne taká je aj naša spoločnosť. Pod pokrievkou vrie nespokojnosť a frustrácia a musím dodať, že jej trochu aj rozumiem. O to viac sa vynára nutnosť, že slovenská politická scéna potrebuje zmenu volebného zákona, napríklad 8 volebných obvodov, aby sa ustálilo prostredie a vyčistilo politické spektrum. Súčasný volebný zákon totiž vyhovuje neštandardným politickým stranám bez štruktúr a stranám jedného muža.

Predčasné parlamentné voľby ohlásené na koniec septembra budú mať meškanie oproti očakávaniam voličov tak zhruba jeden celý rok. Taktizovať a predlžovať politickú agóniu je veľmi nešťastné. Súčasným politikom to ľudia zrátajú, o tom som presvedčený. Slovensko však nestojí pred nadchádzajúcimi voľbami pred čierno-bielou voľbou – medzi svetom plným korupcie a vyvolávaním nenávisti, a svetom nekompetentnosti, premárnených príležitostí a šlendriánstva. My v KDH sme presvedčení, že existuje cesta spolupráce, odbornosti a kompetentnosti, ktorá je možná a pre Slovensko najlepšia.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Tento text ste mohli čítať len vďaka našim predplatiteľom. Pridajte sa k nim a predplaťte si .týždeň.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite