Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zsolt Gál, podpredseda Maďarského fóra: Štát je v konflikte záujmov

.zsolt Gál .mimoparlamentné fórum .neparlamentná alternatíva

Notoricky známe a neustále sa opakujúce problémy slovenského zdravotníctva ako nespokojnosť s platmi, protesty lekárov a sestier, zadlžovanie a oddlžovanie štátnych nemocníc, väčšinou neúspešné snahy o stratifikáciu/optimalizáciu siete nemocníc sú dôsledkom stále prítomného socializmu v systéme.

tam, kde štát nie je len regulátorom, ktorý vytvára pravidlá hry a dohliada na ich dodržanie a ktorý financuje väčšinu výdavkov v systéme, ale je aj vlastníkom väčšiny veľkých nemocníc (tzv. „univerzitné“, resp. rôzne „národné ústavy“), ako aj najväčšej poisťovne, sa ocitá v mnohonásobnom konflikte záujmov.

Keby došlo k transformácii a odštátneniu nemocníc a Všeobecnej zdravotnej poisťovne, väčšinu týchto problémov by neriešil štát, ale súkromní majitelia. Tak ako štát nestanovuje platy pre pracovníkov v priemysle alebo maloobchode, nestanovoval by ani v zdravotníctve. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite