Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Marek Šmid z KDH : Návrh partnerského spolužitia by bol v rozpore s ústavou

.marek Šmid .mimoparlamentné fórum .neparlamentná alternatíva

Rodinnoprávna inštitúcia partnerstva, predložená nedávno do parlamentu, je inovatívny návrh. Zdá sa však, že prijatie návrhu by nebolo v súlade so skutočným záujmom ľudí, spoločnosti a ani s ústavou.

s ústavou preto, lebo inštitúcia manželstva je ňou na Slovensku osobitne chránená a rovnaké právne postavenie partnerstva ako manželstva asi nie je v poriadku. Už na prvý pohľad je manželstvo čosi vážnejšie; určite sa inak vníma jeho nerozlučiteľnosť z pohľadu náboženskej viery, prípadnej rozluky alebo nulity, ale aj oveľa vážnejšia forma jeho začiatku civilným sobášom a prípadného konca rozvodom na základe rozhodnutia súdu. 

Na vstup do partnerstva sa v návrhu vyžaduje obyčajná notárska zápisnica a na ukončenie partnerstva to isté. Ľudsky mi pripadá úprimnejšie radšej ani nič neuzatvárať: veď tu ide len o právny úkon na overenie statusu pre majetkové či iné právne vzťahy. S „človečinou“, dôstojnosťou, či nebodaj s citom alebo láskou to naozaj nič nemá. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite